ESE: van zonnepanelen naar energiemanagement

Het was pionierswerk, toen Bart Sillis in 2008 in bijberoep begon met het plaatsen van zonnepanelen. Maar hij geloofde heilig in het systeem, en toen hij zijn Waalse collega Pascal Vandenbussche leerde kennen, besloten ze al snel om de handen in elkaar te slaan. Het doel van hun bedrijf Eco Solar Energie was om zonnepanelen in zowel Frankrijk, Vlaanderen, Wallonië als Brussel van onder de kerktoren te halen, en populair te maken bij zowel bedrijven als particulieren.

“Eigenlijk zijn dat 8 verschillende markten, met 8 verschillende reglementeringen en subsidiesystemen”, vertelt Bart. “Dat was veel werk. Het kostte ons tijd en energie om dat allemaal uit te vlooien en alle veranderingen bij te houden, maar het bleek de goede strategie. Wij hebben nu al die expertise, en daar plukken we nu de vruchten van.”

Energiemanagement

Wat begon als Eco Solar Energie, is in iets meer dan 10 jaar uitgegroeid tot ESE Group, een bedrijf dat veel meer doet dan alleen het plaatsen van zonnepanelen. ESE (die afkorting staat nog altijd voor Eco Solar Energie) telt nu 4 divisies: ESE.solar, ESE.smart, ESE.roof en ESE.service, en daar komt binnenkort nog een vijfde bij: ESE.invest. ESE.roof staat in voor de dakbedekking, vooral in functie van het plaatsen van zonnepanelen, ESE.solar plaatst de zonnepanelen en kan zowel kleine als grote projecten aan, van 4 tot 14.000 zonnepanelen. ESE.smart verzorgt de bordenbouw, industriële elektriciteit en energiemanagement, en ESE.service doet de monitoring en de naverkoop. “Wij kijken naar het volledige plaatje; we doen het volledige energiemanagement. Is er een extra hoogspanningscabine nodig, moeten we zonne-energie combineren met bijvoorbeeld windenergie of batterijen? We zorgen voor het beste systeem”, vertelt Bart. “Wij kijken steeds naar de noden en de mogelijkheden van elke klant. We werken alles uit op maat, voeren een rentabiliteitssimulatie uit en zorgen zo voor het beste systeem. Daar zijn we heel gedreven in.”

Verdere uitbreiding

Het feit dat ESE niet zomaar een installateur is, maakt de groep redelijk uniek. “Dat is ons sterke punt”, zegt Sillis. Daarom ook dat erop wordt voortgebouwd. “We gaan ons gamma de komende jaren nog uitbreiden en versterken, bijvoorbeeld met intelligent aangestuurde laadpalen voor elektrische wagens. Zo kunnen de batterijen van de wagens bijvoorbeeld sneller worden opgeladen als er veel stroom voorhanden is. En zo komen er nog veel nieuwe toepassingen”, zegt Sillis. Om al die mogelijkheden voor iedereen toegankelijk te maken, start ESE binnenkort met de divisie ESE.invest. Zo hoeft de klant zelf niet te investeren in het nieuwe energiemanagementsysteem.

Over ESE Group

ESE Group is dé specialist voor zonnepanelen en energiemanagementsystemen, zowel voor particulieren als bedrijven.

Terug naar inhoudstafel