“Corona heeft mankementen binnen organisaties blootgelegd”

Mathias Vermeulen verwacht aanzienlijk personeelsverloop in het najaar

De coronacrisis heeft het voorbije jaar veel bedrijven met de neus op de feiten gedrukt. “Daardoor zal de focus inzake opleiding en training niet liggen op nieuwe, fancy trends, maar verwacht ik eerder een terugkeer naar de basis van goede hr”, zegt Mathias Vermeulen.

Reflectiemoment


Digitalisering is dé trend van de jongste jaren in onze economie. “Behoorlijk wat bedrijven hadden daar al (deels) op ingezet, anderen hadden dit thema altijd wat voor zich uitgeschoven. Het zijn vooral die laatste ondernemingen die met koudwatervrees de zomer induiken. Omwille van corona hebben dergelijke bedrijven met de organisatorische paardenbril op geïnvesteerd in digitale technologie, maar dat alleen zal je probleem nooit oplossen. Dat geldt zeker als je de eindgebruikers niet hebt betrokken bij de keuze van de specifieke technologie. Om het met een metafoor te zeggen: ‘het volstaat niet om na maanden een lekkende douchekraan te vervangen, je zal ook de vochtige muur moeten aanpakken’.” Corona was bij uitstek een reflectiemoment. “Heel wat mensen die zich al niet 100% comfortabel voelden in hun huidige job en die tijdens de lockdowns zijn gaan nadenken over de heroriëntering van hun carrière, willen straks de arbeidsmarkt op. Er komt een nieuwe veldslag aan in de ‘war for talent’. Het is koffiedik kijken hoe groot de migratiegolf zal zijn.”

Bedrijf 'voelen'


Vermeulen is ook benieuwd naar hoe bedrijven na de crisis zullen inzetten op trainingen en opleidingen. “Digitale opleidingen kunnen de perfecte aanvulling vormen op offline leermomenten, maar – zeker voor nieuwe medewerkers – is het belangrijk om een bedrijf te ‘voelen’. Op dat vlak blijft klassikaal leren absoluut een meerwaarde. Digitaal kan een leermoment korter en meer ‘gebald’, maar dat vervangt nooit de ervaring van samen, met een kop koffie, een case uit te werken.” Conclusie? “Opleiding en training zijn vaak een verlengstuk van de algemene hr-aanpak. Technologie inzetten is daarbij zeker een handig (hulp)middel, maar niet het uiteindelijke doel. Het draait nog altijd om mensen.”

Wie is Mathias Vermeulen?


Mathias Vermeulen is gepokt en gemazeld in de hr-wereld, vooral op het vlak van opleiding en training. Sinds 2014 is hij zaakvoerder van Winston Wolfe, dat bedrijven leert hoe ze technologie kunnen inzetten in leertrajecten. Daarnaast is hij bestuurslid van VOV Lerend Netwerk en (gast)docent aan VIVES voor onder meer ‘learning & development’ (HRM) en hr-support.

Terug naar inhoudstafel