Unleash your people

Bruce Fecheyr-Lippens pleit voor geleidelijke shift


Keynote speaker op Groeiland was Bruce Fecheyr-Lippens. Hr en technologie lopen als een rode draad door zijn carrière. Nadat hij bij McKinsey enkele jaren als generalist had gewerkt – zoals hij het zelf noemt – rolde hij in hr. “We startten er met people analytics. Zo konden we bijvoorbeeld voorspellen welke medewerkers zouden vertrekken en waarom. We bouwden er een interne start-up rond. Zo ben ik in dat digitale aspect van hr gerold.”

Bruce is gepassioneerd door dat samenspel van hr en technologie. “Als ik heel eerlijk ben is de verhouding 80-20: ik hou het meest van coaching, werken met teams, inzichten uit de sportwereld inzetten, cultuurverandering,… En zonder het digitale aspect kan je in de wereld van vandaag niets bereiken. Eén plus één kan in dit geval echt drie zijn.”

Met die expertise kwam hij terecht bij chemiereus Solvay, waar hij als Head of Digital HR and New Ways of Working de opdracht kreeg om na te denken over nieuwe manieren van werken. De 26.000 medewerkers moesten daarbij centraal staan. Hij ging op zoek naar de perfecte tool om die evolutie ook digitaal vorm te geven, maar kwam tot de vaststelling dat bestaande hr-platformen niet voldeden. “De apps die we allemaal op onze gsm hebben, zijn intuïtief: in 5 seconden weet je hoe ze werken. Die staan in schril contrast met prehistorische hr-tools. Dus ontwikkelden we bij Solvay een nieuw, agile platform op maat van medewerkers. Zij konden er hun skills delen, met elkaar connecteren, elkaar feedback geven,...” Dat werd zo’n succes dat de tool intussen uitmondde in een nieuw bedrijf: Huapii (een samentrekking van ‘human’ en ‘happy’).

"Ik geloof alleen in digitale hr-tools als ze samengaan met een verandering in de bedrijfscultuur."

Bruce Fecheyr-Lippens

Alleen maar voordelen

Maar technologie is natuurlijk niet alles, benadrukt Fecheyr-Lippens. “Ik geloof alleen in digitale hr-tools als ze samengaan met een verandering in de bedrijfscultuur. Want als een CEO van een zeer traditioneel bedrijf feedback vraagt van medewerkers, is de ‘psychological safety’ er niet om die ook echt te geven. Ik pleit niet voor een radicale ‘change’, maar eerder voor een shift in de bedrijfscultuur: een verandering van binnenuit die het leiderschap zelf ook uitdraagt.”

Hij merkt trouwens dat Vlaamse bedrijven over het algemeen wel openstaan voor die verandering. “Ze hebben ook weinig keuze, want als medewerkers niet gelukkig zijn, gaan ze gewoon weg. Bovendien is hun productiviteit ook veel hoger als ze vertrouwen krijgen. Hoe gelukkiger ze zijn, hoe meer ze dat thuis uitstralen, waardoor er minder burn-outs zullen zijn. De stap zetten naar een nieuwe manier van werken heeft dus alleen voordelen: voor jezelf als leider, voor je medewerkers en voor je bedrijf. Het is dé manier om mensen hun ware potentieel te laten ontplooien. “Unleash your people” dus, meteen ook de naam van mijn talk op Groeiland.”

Terug naar inhoudstafel