“Goede voorbereiding is cruciaal”

Skylux werkt stap per stap aan digitalisering van volledig bedrijfsproces

Sinds een drietal jaar zet Skylux uit Harelbeke sterk in op digitalisering. Het mooiste voorbeeld is de configurator op de website, waarbij de klant, installateur of dealer zelf een veranda, koepel of dakvenster kan samenstellen. “Innovatie en digitalisering, dat stopt nooit, dat is iets waar je constant mee moet bezig zijn”, zegt Bernard Delbarre, algemeen directeur van Skylux. “Wij zijn een paar jaar geleden gestart met die transformatie; van de boekhouding over de administratie tot de hele flow voor de productie en het magazijn. Digitalisering gaat bij ons soms hand in hand met automatisering, bijvoorbeeld in de productie.”

Digitale bibliotheek


Voor de digitalisering werkt Skylux samen met andere partners, zoals Ad Ultima uit Kortrijk. Een van de resultaten is een interne, digitale bibliotheek met al de laatste info, bijvoorbeeld de tekeningen van R&D, technische fiches voor installaties, enz. “Zo is iedereen zeker dat hij altijd met de meest recente info werkt. De digitale bib maakt het ook makkelijker om de laatste gegevens door te sturen naar leveranciers en installateurs.” Belangrijk voor Delbarre, zelf al 37 jaar actief bij Skylux, is dat het personeel constant geïnformeerd wordt over de verschillende stappen. “De medewerkers moeten eerst de noodzaak inzien van die digitalisering en automatisering, en daarna moeten ze er mee leren werken. Dat is soms een proces van vallen en opstaan en dat loopt nog volop. Maar het personeel goed informeren over de voordelen van digitalisering is even belangrijk als de digitalisering op zich.”

“Personeel goed informeren over de voordelen is even belangrijk als digitalisering op zich.”

– Bernard Delbarre

Configurator


Skylux levert nicheproducten, en die worden steeds gecompliceerder, aldus Delbarre. Daarom werd de afgelopen jaren in samenwerking met Nimbleops uit Brussel gewerkt aan een configurator, die sinds enkele maanden beschikbaar is. Daarmee kan de eindklant, maar vooral ook een installateur of dealer, zelf een koepel of dakvenster samenstellen, en zo bestellen bij Skylux. “Dankzij de vraagstelling in de configurator leiden we mensen naar het juiste product. Zo worden onze mensen daarvoor niet meer geconsulteerd. Die tijdswinst kunnen ze gebruiken om de klant beter te helpen, vragen op te lossen, enzovoort.” Het moeilijkste was volgens Delbarre om hun klanten, de dealers en installateurs, te overtuigen om met deze app te werken, en zo hun producten te bestellen. “Daarom geven we ook opleidingen aan onze klanten, zodat ze volop de voordelen inzien van die nieuwe manier van werken.”

Stappenplan


Bij iedere vorm van digitalisering werkt Skylux met een concreet stappenplan, het zogenaamde stage-gate-proces. “Daardoor maak je altijd vooraf een grondige oefening of de investering nodig is, of het bedrijfsmatig en financieel allemaal wel klopt, enzovoort. Dat levert op het eind van de rit belangrijke tijdswinst op, die goede voorbereiding is cruciaal.”

“Digitalisering gaat soms hand in hand met automatisering.”

– Bernard Delbarre

Meet zelf de digitale maturiteit van uw bedrijf

• Vul gratis de digitale quick scan in van Voka en Deloitte Private. • Vergelijk uw score ten opzichte van sectorgenoten en andere relevante kmo’s. • Ontvang concrete tips om de digitale competitiviteit van uw bedrijf te versterken. • Krijg advies op maat via een persoonlijk opvolggesprek. • Ga direct aan de slag en bepaal samen met uw team de digitale toekomst van uw bedrijf.