“Circulair bouwen is een blijver”

— Wienerberger ontwikkelt nieuwe snelbouwsteen en zet in op lange levensduur.

Na passief bouwen en duurzaam bouwen is circulair het nieuwe toverwoord in de bouw. “Deze megatrend, eigenlijk een vorm van duurzaam bouwen, zal structureel blijven”, zegt Hans Cools, product manager bij Wienerberger in Kortrijk, de producent van keramische dakpannen, klinkers, gevelstenen en snelbouwstenen.

Bij circulair bouwen spelen enkele verschillende principes een belangrijke rol. Uiteraard wordt er volop ingezet op herbruikbare materialen, zodat er sprake is van een gesloten kringloop. Ook wordt erop gelet dat de gebouwen gemakkelijk zijn te demonteren, door het gebruik van omkeerbare verbindingen. En uiteraard wordt er ingezet op de lange levensduur van de gebruikte materialen.

Vleeshuis

“Ons keramisch materiaal heeft een erg lange levensduur. Bovendien kunnen onze stenen en dakpannen meerdere malen gebruikt worden. Op die vlakken zitten we dus erg goed”, zegt Hans Cools. Toch blijft ook Wienerberger innoveren. “Belangrijk bij circulair bouwen is hoe een gebouw is gebouwd. Neem nu het Vleeshuis in Gent, dat vaak wordt gebruikt als een voorbeeld in het kader van circulair bouwen. Dat is een casco-gebouw dat nooit gesloopt moet worden. Je kan het voor verschillende zaken gebruiken, je moet het alleen anders inkleden. Dat in tegenstelling tot de Rabot-torens in hetzelfde Gent. De dragende structuur was daar ook de woningscheidende structuur. Maar die voldoet niet meer, dus je kan alleen maar slopen, wat zorgt voor veel betonpuin. Dat zien we ook met de oude ziekenhuizen in de steden; je kan die voor niets anders meer gebruiken.”

“Ons keramisch materiaal heeft een erg lange levensduur. Het kan meerdere keren opnieuw worden gebruikt”

– Hans Cools

Schillen

Daarom ontwikkelde Wienerberger een snelbouwsteen met een muurdruksterkte die dubbel zo groot is. Dat moet toelaten om flexibeler te bouwen, met grotere en hogere ruimtes. “Als je niet meer om de 4 meter een steunmuur moet plaatsen, kan je een gebouw op verschillende manieren gebruiken”, vertelt Cools. “Het kan in de loop van de tijd makkelijker worden aangepast.” Gebouwen bestaan uit meerdere schillen, waaronder de dragende structuur, de isolatie en de afwerking. “Al die schillen hebben een verschillende levensduur. De afwerking gaat minder lang mee dan de drager. Daarom is het belangrijk dat je ze onafhankelijk van elkaar kan wijzigen. Met onze snelbouwsteen kan een dragende structuur zeker 100 jaar blijven staan.”

“Met onze nieuwe snelbouwsteen kan een dragende structuur zeker 100 jaar blijven staan.”

– Hans Cools

Klikstenen

Ook op andere vlakken denkt Wienerberger circulair. Bijvoorbeeld voor de gevelafwerking. Het ontwikkelde ClickBrick. “Dat zijn stenen die via clips met elkaar verbonden worden, het stapelen gebeurt zoals lego. Daarvoor heb je geen mortel meer nodig. Daarmee zijn we net begonnen op 2 nieuwe werven in België.” Bovendien denkt Wienerberger ook na over bestaande gebouwen, en onderzoekt het of dakpannen en gevelstenen kunnen teruggenomen worden bij de ontmanteling van een gebouw. Zo kunnen ze hergebruikt worden, of dienen als grondstof voor nieuwe producten. En ook het eigen puin van het bakafval wordt 100% gerecupereerd, zodat er zo weinig mogelijk afval overblijft.

Meer weten over circulair ondernemen?

Op dinsdag 19 januari organiseert Voka West-Vlaanderen de infosessie ‘Samen circulair’. Tijdens deze sessie wordt niet enkel ingezoomd op de wereldwijde trend ‘circulaire economie’, maar ook op de innovatie-opportuniteiten en op de enorme kansen op vlak van kostenbesparing. Aansluitend op de uiteenzetting van Stijn Ronsse wordt toegelicht welke acties en projecten Voka West-Vlaanderen in 2021 plant om bedrijven te helpen bij de transitie naar een circulaire economie.