Wil jij ondernemer worden?

We stellen in dit magazine enkele leuke bedrijven aan je voor. Maar misschien heb jij wel zin om tijdens of na je studies zélf een onderneming op te richten. We geven je graag enkele tips om daarmee te starten.

tip 1

Stel doelen 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat doelen stellen tot betere resultaten leidt. Wanneer je jezelf een doel stelt, zal je meer je best doen om dat doel te bereiken. Stel jezelf 1 tot 3 langere termijndoelstellingen en deel die op in meerdere korte acties. Zo ontstaat er een duidelijk plan en lijkt een droomambitie opeens niet meer zo ver af.

Zelfkennis houdt in dat je weet wie je bent. Je bent je bewust van je eigen sterktes en je valkuilen. Dat is belangrijk voor een ondernemer, want dan weet je waar jij het verschil kan maken. Zelfkennis zorgt er ook voor dat je jezelf kan blijven verbeteren. Door je zwakke punten aan te pakken en je daarbij te laten ondersteunen, worden ze minder snel een valkuil.

tip 2

Weet waar je goed in bent

tip 3

Ga op zoek naar (nieuwe) kansen 

Ondernemers grijpen kansen! Als je om je heen kijkt zie je gegarandeerd zaken die beter zouden kunnen lopen. Ondernemers benutten die kansen en creëren daarmee waarde voor zichzelf en voor anderen.

Schrijf een gedegen financieel plan uit en neem geen ondoordachte beslissingen. Denk goed na over budget, winst en over de middelen die voorhanden zijn. Daarbij is het belangrijk dat je die middelen ook slim inzet om de beste resultaten te behalen. Ken je prijzen, ken je marges! 

tip 4

Ken je cijfers

tip 5

Voel passie, have fun! 

Ondernemers zijn gemotiveerd en gepassioneerd in wat ze doen. Je ziet die passie in hun enthousiasme, verlangen en streven. Passie zorgt voor doorzettingsvermogen. Doorzettingsvermogen dat je nodig hebt bij obstakels of valkuilen die je zal tegenkomen. Je moet plezier hebben in het ondernemerschap om maximaal te presteren en om door te kunnen zette.

Je zal veel moeten werken als ondernemer en net daarom is zelfdiscipline essentieel. De vele to do’s zorgen ervoor dat je soms leuke activiteiten aan je moet laten voorbijgaan. Zelfdiscipline is cruciaal om jezelf aan te sporen te focussen op hetgeen nu belangrijk is voor jouw bedrijf, inclusief de lastige taken. Je moet prioriteit geven aan iets dat op lange termijn belangrijker is.

tip 6

Beschik over  zelfdiscipline  

tip 7

Laat je omringen 

Als ondernemer sta je er vaak alleen voor. Alle problemen komen bij jou terecht.  Veel verantwoordelijkheid, en het kan dus best een eenzaam bestaan zijn. Daarom is het belangrijk om klankborden te hebben. Mensen die je een spiegel voorhouden, mensen met wie je jouw zorgen kan delen. Ze kunnen je helpen om problemen op te lossen en kijken met een helikopterview naar jouw business. 

tip 8

Contacteer ons!

Bij Voka West-Vlaanderen begeleiden we heel wat ondernemende mensen, ook jongeren die wel goesting hebben om te ondernemen maar die nog geen concreet idee hebben. Het starterstraject Bryo is daarvoor ideaal. Neem daarover gerust contact op met hannes.careel@voka.be.

BIn Brugge is er trouwens een incubator die bedrijven helpt starten en groeien. Ambitieuze start-ups kunnen er terecht voor huisvesting. Neem zeker eens een kijkje op www.brugge.inc.