De levenslessen van Ish

Ish Ait Hamou is een verhalenverteller pur sang. Dat hij mensen kan boeien, bewees hij tijdens de nieuwjaarsrecepties in Oostende en Waregem als geen ander. Hij vertelde er op een zeer authentieke manier over zijn persoonlijke groei. De waardevolle levenslessen kregen de aanwezige ondernemers er zomaar bij.

1. Taal is cruciaal

“Taal – of dat nu Nederlands, muziek of lichaamstaal is – is de enige sleutel die ervoor kan zorgen dat we toegang hebben tot andere mensen. En je moet kunnen uitwisselen om als mens te kunnen groeien. Beheers je de taal niet, dan krijg je snel het gevoel dat je minderwaardig bent.”

2. Blijf dromen

“Als je valt, heb je de keuze: blijven liggen of moedig zijn en opnieuw proberen. Daarvoor heb je verbeelding nodig. Dromen vond ik altijd fantastisch. Ik droomde van talen en verhalen, wou graag Latijn volgen, maar werd naar het technisch onderwijs gestuurd. Dat was eigenlijk te makkelijk, maar ik creëerde zo tijd om kortverhalen te schrijven en toch mijn dromen waar te maken.”

3. Geef niet op

“Op mijn 17de besloot ik een jaar met AFS naar de VS te gaan. Mijn vader zei ‘het is goed, maar je moet het zelf betalen’. Dat was het beste dat hij me kon zeggen. Ik heb er zelf voor gewerkt, en het is me gelukt. Ik ben teruggekomen met veel kennis en zelfkennis, maar had geen diploma. Op mijn 22ste heb ik mijn middelbaar afgemaakt. Ik deed dat voor mijn ouders, om hen trots te maken.”

4. Trots zijn

“Van mijn eerste en tweede boek kon ik niet genieten, omdat ik mezelf spiegelde aan het beeld dat de maatschappij heeft van wat een auteur moet zijn. Ik heb moeten knokken voor mijn mentale en emotionele gezondheid. Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat skills vanzelf komen als je er hard aan werkt. Het belangrijkste puzzelstukje ben je zelf. Sta sterk in je schoenen, wees trots op wie je bent – ook al ben je anders dan de norm.”

5. Droom groot

“Na die switch is alles veranderd; ik vond een balans tussen mijn sterke en zwakke punten. Je vindt altijd wel de juiste partners om je ergens te brengen. Daarom is het belangrijkste: groot dromen. Ook al ben je je ervan bewust dat het misschien niet zal lukken. Door je ambities uit te spreken reik je de hand naar iemand die je zou kunnen helpen. Daarom moedig ik mensen aan om hun dromen te delen, want je weet nooit wie meeluistert.”