De boodschap
van Jong Voka

Ook Jong Voka was vertegenwoordigd op de nieuwjaarsrecepties. Voorzitter Dieter Lembrechts speechte er en ging daarbij in op – hoe kan het ook anders – zijn dromen voor West-Vlaanderen.

Beste ondernemers, beste politici, dames en heren,

Dames en heren, jullie merken het: de jonge ondernemers uit onze provincie zitten boordevol toekomstplannen. Ik sluit mij dan ook graag aan bij onze voorzitter Lieven Danneels en wens jullie ook als voorzitter van Jong Voka West-Vlaanderen een gelukkig nieuwjaar. Een jaar vol dromen. Maar meer nog : een jaar waarin dromen ook werkelijkheid worden.


En hoewel jong ondernemerschap, dames en heren, een vlag is die vele ladingen kan dekken, gaat het telkens weer over dromers die durvers en doeners worden. Zij die springen en een eigen zaak opstarten. En als we daar naar de laatste cijfers kijken dan doen we het als West-Vlaanderen absoluut niet slecht.

"Hoewel jong ondernemerschap een vlag is die vele ladingen kan dekken, gaat het telkens weer over dromers die durvers en doeners worden."

– Dieter Lembrechts

In vergelijking met andere provincies zijn er weliswaar nog altijd iets minder starters – we staan op de 4e plaats – maar met 10.000 startende ondernemers zijn dat er wel 10% meer dan het jaar ervoor.


En West-Vlaanderen is natuurlijk ook de regio bij uitstek met het grootste netwerk van lokaal sterk verankerde familiebedrijven. En ook in deze familiebedrijven zien we de jonge generatie volop haar intrede doen. Zij die erin geboren zijn, zij die het in het bloed en het dna zitten hebben, zij die de ondernemersdroom van kindsbeen af mee hebben beleefd. Iets waarop ik als voorzitter van Jong Voka West-Vlaanderen bijzonder trots op ben.


Het is niet alleen mijn droom, maar ook mijn vast voornemen om in het komende jaar samen met het team nog meer in te zetten op dat connecteren tussen ondernemers: tussen de vele jonge ondernemers, van student-ondernemers over start-ups en scale-ups tot, waarom niet, Unicorns die zich ondertussen in het buitenland gevestigd hebben. Dit aangevuld met een band tussen de jonge ondernemers en de meer gevestigde waarden lijken mij dat top-ingrediënten voor een economisch welvarende regio! Want het blijft toch onze ambitie om tegen 2025 van West-Vlaanderen de regio te maken met de hoogste graad van ondernemerschap in West-Europa.


Ik hoop dat we daarbij mogen rekenen op onze politici die niet enkel de korte en middellange termijn voor ogen houden, maar ook het brede beeld waarin de toekomstige generaties actief zullen zijn.

Dames en heren, laat ons de droom en de initiatieven voor meer startend en jong ondernemerschap omarmen, de krachten bundelen en zo zelf kansen creëren.

Ik dank u.

Terug naar inhoudstafel?