REPORTAGE

Tissue act

Wie erbij was tijdens de nieuwjaarsrecepties kon er niet naast kijken: de tissue act van Noi. Deze Nederlandse betovert iedereen met haar acrobatische en verbazingwekkende act. We laten haar even aan het woord.

Van jongs af aan zag ik mezelf al op het podium staan en performen op grote stages. Als vierjarig meisje ging ik voor het eerst naar een balletles. Vanaf mijn negende zat ik op de dansacademie. Sinds mijn afstuderen ben ik meteen zelfstandig gaan performen, wat in Nederland heel erg wordt gestimuleerd. Na een paar jaar kwam daar luchtacrobatiek bij en stuntwerk, allemaal als zzp-er (zelfstandige zonder personeel, nvdr).


Aerial disciplines zijn heel dankbaar om in te werken. Mensen reageren al heel mooi op het feit dat je omhoog klimt, dat je zonder safety werkt, en ja, de vallen op het einde veroorzaken altijd leuke reacties. Na het optreden krijg ik ook altijd complimenten van een aantal gasten en dat is altijd super fijn.

“Door mijn ongeval heb ik meer respect voor de doeken
en besef ik hoe serieus deze discipline is.”

– Noi

Eerst visualiseren, dan repeteren

Een nieuwe act wordt vooral gevoed door muziek. Als een nummer me aanspreekt dan kan ik door het nummer meermaals te draaien de volledige act al visualiseren.


Vervolgens repeteer ik de act fysiek, zodat die bij de sfeer of accenten van de muziek past.


Afhankelijk van hoogte en draagkracht kan ik bepaalde bewegingen of kunsten wel of niet uitvoeren, waarop ik de choreografie aanpas. Ik gebruik hars om mijn handen minder glad te maken. Opwarmen is een standaard ritueel, even “Hallo” zeggen tegen je lichaam en spieren en je mentaal voor te bereiden op een altijd spannende act.

Het loopt soms wel eens fout. Ikzelf ben ook wel eens gevallen. Na een werkdag van 14 uur wou ik nog even een combinatie in de lucht doen. Ik maakte een fout en viel uit mijn doek, met gebroken ribben en een gescheurd schouderblad tot gevolg. Gelukkig kan ik het navertellen… Daardoor heb ik ook meer respect voor de doeken en besef ik hoe serieus deze discipline is. Het ligt natuurlijk aan je eigen mindset hoe je omgaat met zo een ongeluk. Met behulp van mijn acupuncturist heb ik een revalidatieschema gemaakt, want 5 weken later had ik weer een show. Die verliep niet zonder pijn, maar die opdrachtgever weet nu nog steeds niet dat ik toen geblesseerd was!”

Terug naar inhoudstafel?