Afscheid Lieven Danneels

Afscheid van Lieven Danneels als voorzitter

Na 8 jaar voorzitterschap van Voka West-Vlaanderen slaat Lieven Danneels (tevens CEO van Televic) de bladzijde om. Hij blikt naar eigen zeggen terug op één van de boeiendste periodes uit zijn leven. Een era van transformatie voor Voka zelf, en een tijdperk waarin economische euforie en een diep dal elkaar opvolgden. Lieven Danneels is de man van de uitgesproken en gefundeerde analyses.

Terugblik

“Het was een ongelooflijk boeiende periode. Als je 8 jaar maatschappelijke verantwoordelijkheid mag helpen dragen, doet dat iets met een mens. Ik ben begonnen toen de regering Elio Di Rupo aantrad. Ik herinner me een uitspraak in de media van Luc Bertrand (Ackermans & van Haaren). Hij zei letterlijk: “Beleid Di Rupo is geen socialisme, maar marxisme”. Een sterke uitspraak, maar er was iets van aan. Feit is dat er voor de bedrijven veel rechtsonzekerheid bestond, zowel fiscaal als arbeidsrechterlijk. Gelukkig volgde nadien een periode van politieke verandering en continue economische vooruitgang, ook al willen pessimisten of anti-globalisten dat niet geweten hebben. Maar de innovatie scheerde hoge toppen, net als het ondernemerschap in het algemeen en bij starters in het bijzonder.”

Evolutie van de organisatie

“Tussen 2012 en nu gebeurde van alles op het vlak van de organisatie. Het was niet altijd even gemakkelijk met een vrij turbulente fase in 2016, toen de organisatie nood had aan een nieuwe voorman. Ik weet me gelukkig dat ik een bestuurscomité had dat me toen steunde in het hele veranderingsproces. Ik ben daar dankbaar voor. Crisissen zijn opportuniteiten, zegt men, en ik kan dat alleen maar beamen. Ik durf te zeggen dat we vandaag de meest performante Voka-kamer zijn van Vlaanderen.”

Mooiste momenten

“De opeenvolgende nieuwjaarsrecepties ervaarde ik persoonlijk als absolute hoogtepunten. Op het terrein denk ik dat het naar hier halen van Flanders Make een hele opsteker was (met dank aan Geert Bourgeois). Ook de aankomende MaNaMa-opleidingen (met dank aan Hilde Crevits), die nu op het terrein vorm moeten krijgen, mogen gecatalogeerd worden onder de noemer ‘succes’. Finaal kregen we het gedaan dat veel van onze legitieme verzuchtingen voor West-Vlaanderen in het regeerakkoord werden opgenomen. Dit bewijst het belang van het hebben van West-Vlaamse toppolitici in Brussel, die oren hebben naar onze regionale noden, zodat niet alles naar de Vlaamse Ruit gaat.”

Beluister hier

onze podcast!