GPC gaat voorop in nieuwe technologie zonnepanelen

Als leverancier van zonnepanelen, omvormers en opslagsystemen voor zonne-energie, volgt GPC Europe uit Tielt de technologische ontwikkelingen op de voet. Het kan bedrijven helpen om zo meer uit duurzame energie te halen.

GPC Europe werd opgericht door Ignace Dumon, die op dat moment een installatiebedrijf voor zonnepanelen had. Dat werd al snel een groothandel voor andere installateurs, en dus werd beslist om daar de focus op te leggen. 3 jaar geleden kwam Yves Struyve als zaakvoerder in het bedrijf. “Ik heb gewerkt in andere groeisectoren, maar ik wilde graag mijn schouders zetten onder een maatschappelijk relevant project, de inzet voor duurzame energie.” Bovendien wordt deze sector ook steeds technologischer, iets wat Yves enorm aanspreekt.

Uitdagingen

Zo wordt de sector voortdurend geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Daarom heeft GPC een eigen R&D-afdeling, die onderzoekt hoe eigenaars van zonnepanelen hun energie zo efficiënt mogelijk kunnen opslaan en gebruiken. De groep ontwikkelde een eigen platform, waarmee iedereen met zonnepanelen en een digitale meter via een simulatie kan berekenen welke batterij voor de opslag van energie ideaal zou zijn. “Nu de injectie van je energie op het net haast niets meer oplevert, kan je die energie beter zelf opslaan. Wij helpen daarbij. Zo proberen we de introductie van batterijen laagdrempeliger te maken. Zoals iedereen een waterput heeft om het regenwater op te vangen, zou iedereen zonnepanelen en een batterij moeten hebben om de zonne-energie op te vangen. We helpen ook om woningen slimmer te maken, zodat de energie op het juiste moment wordt gebruikt.”

Ook voor bedrijven

GPC helpt ook bedrijven bij de overschakeling op duurzame zonne-energie. Nu de wagenparken moeten overschakelen van fossiele brandstoffen op elektriciteit, plaatst dat veel ondernemers voor een enorme uitdaging. Niet alle bedrijven beschikken nu over voldoende stroom. “Onze oplossing heeft een dynamic load-functie, waarbij we zorgen voor zonnepanelen en laadpalen, en de wagens laden afhankelijk van de zon en het andere verbruik in het bedrijf. Wij zorgen voor die sturing. Dat is interessant voor zowel kleine als grote ondernemingen.” En GPC kijkt nog verder. Momenteel is het betrokken in een proefproject om batterijen en batterijcellen voor de auto-industrie een tweede leven te geven in een thuisbatterij.

Over GPC Europe

GPC Europe is een leverancier van zonnepanelen, omvormers, montagesystemen en opslagsystemen voor zonne-energie. Voor zonnepanelen geeft het de voorkeuren aan Europese producenten. GPC telt 14 medewerkers en heeft een 700-tal vaste klanten, waarvoor het ook opleidingen verzorgt.

Terug naar inhoudstafel