Deelnemer in de kijker:

Ikologik


Ikologik is één van de start-ups die op Voka Open Bedrijvendag zullen pitchen bij Voka in Brugge. Productieprocessen in ondernemingen efficiënter en duurzamer maken, dat is wat het bedrijf doet. De applicatie die zaakvoerder Tom Serru ontwikkelde, brengt processen in kaart en genereert instructies zodat (natuurlijke) grondstoffen worden bespaard en het machinepark zo efficiënt mogelijk wordt ingezet.

"Meer rendement uit dezelfde grondstoffen en energie"

“We zijn voornamelijk werkzaam in de water- en voedingsindustrie, maar we monitoren ook processen in heel wat andere sectoren”, zegt Tom Serru. “Bijvoorbeeld: een diepvriesgroentenbedrijf dat water gebruikt bij het productieproces, kan dankzij onze applicatie dat water optimaal hergebruiken in plaats van meteen te lozen. Wij brengen het filtratieproces van het water continu in kaart, zodat de kwaliteit van dat water gegarandeerd is en er tijdig kan ingegrepen worden bij eventuele problemen. Bij een machinelijn die wafels produceert, houdt onze app bij hoeveel wafels er niet goed bevonden worden en door de machine weggegooid worden. Van zodra het percentage slechte wafels te hoog wordt, kunnen we de operatoren hiervan verwittigen zodat ze actie kunnen ondernemen.” Daarnaast kan de app ook aangeven welke onderdelen van een machine vervangen moeten worden, wanneer er onderhoud moet uitgevoerd worden, enz. Een goeie zaak voor de levensduur en efficiëntie van het machinepark. Ikologik automatiseert dus hetgeen veel bedrijven op dit moment manueel doen. “De informatie die wij verzamelen, analyseren en in een handig overzicht bundelen, wordt nu vaak ook al bijgehouden. In Excel bijvoorbeeld. Dat is niet alleen tijdrovender, die Excelfile gaat je ook niet vertellen wanneer je het best welke actie onderneemt. Dankzij onze app krijgt de productieverantwoordelijke notificaties wanneer hij een bepaald onderdeel van het proces moet controleren, onderhouden, aanpassen,… Er wordt sneller gehandeld.” Ikologik vertrekt van de sensoren die al aanwezig zijn in het productieproces, maar kan er indien nodig nog bij voorzien. “Dankzij een investering in onze app, haal je meer rendement uit dezelfde grondstoffen en energie. Je hebt minder afval, en je productieproces wordt groener. We mikken op kleine- en middelgrote bedrijven. Grootschalige ondernemingen hebben vaak al een softwaresysteem dat op maat is gemaakt, maar dat is meestal niet betaalbaar voor kmo's. Met ons platform hebben ze een betaalbaar en schaalbaar alternatief.”

Ikologik was een van de eerste starters bij incubator Brugge.Inc. Het bedrijf levert software om productieprocessen te monitoren, zodat die efficiënter en duurzamer gemaakt kunnen worden. Tom Serru (40) startte het bedrijf in de zomer van 2015. Sinds dit jaar staan er twee personeelsleden op de payroll.

Terug naar inhoudstafel