Deelnemer in de kijker:

Legends Tours


80.000 toeristen uit binnen- en buitenland ontdekten in 2019 Brugge, Gent of Antwerpen via de wandelingen en rondleidingen van Legends Tours. Zaakvoerder Simon Vandekerckhove (35) werkt momenteel aan een innovatieve app waarmee hij Brugge wil laten kennismaken met een gemeenschapsmunt.

“Wie in de ene zaak chocolade koopt, kan in de andere zaak een biertje drinken”

Naar het succes van Legends Tours hoef je niet lang te zoeken. Je vindt er niet de klassieke - toegegeven, soms wat saaie - gidsbeurten, maar je kan kiezen uit enkele hippere formules: van brouwerijbezoeken tot chocoladetastings. “De traditionele gidstours zijn inderdaad een beetje passé”, zegt Vandekerckhove. “Toeristen willen niet meer om het hoofd geslagen worden met de ene na het andere historische gebeurtenis. Ze willen op een leuke manier een stad leren kennen, waarbij historische feitjes met wat humor worden gebracht.” De tours van Legends Tours staan op één in Tripadvisor. “We werken met tours die op vaste tijdstippen vertrekken en waar toeristen kunnen voor intekenen, maar we kunnen groepen evengoed apart op sleeptouw nemen op een tijdstip naar keuze. Dat maakt ons een ideale keuze voor bedrijven die op zoek zijn naar een leuke teambuilding.” Hoewel deelnemers een vrije bijdrage mogen geven, realiseerde het bedrijf in 2019 een omzet van 250.000 euro. Toen namen de gidsen in totaal zo’n 80.000 toeristen mee op sleeptouw. Vandekerckhove werkt momenteel aan een nieuwe app ‘Beyond Bruges’ die binnenkort wordt gelanceerd. “Deze app loodst gebruikers met hun smartphone of tablet door de stad, langs de leukste plekken. Op bepaalde stops kunnen ze op hun smartphone of tablet in een 360°-reality zien hoe de omgeving eruitzag in de middeleeuwen.” Het meest innovatieve aan de app, is dat er een gemeenschapsmunt wordt geïntroduceerd. “In Gent heb je in bepaalde wijken al het principe van een gemeenschapsmunt. Als je iets doet waar de buurt beter van wordt, zoals je gevel schilderen of een volkstuintje onderhouden, word je daarvoor vergoed in de gemeenschapsmunt. Die kan je dan in lokale zaken besteden. In Brugge hebben we dat concept nog niet, en ik wil het stadsbestuur daar via mijn app mee laten kennismaken.” Door geld uit te geven bij lokale handelaars, verdien je ‘gemeenschapsmunten’ Bryghia die je dan elders opnieuw kan uitgeven. “Wie voor 100 euro chocolade koopt, verdient bijvoorbeeld 10 euro aan gemeenschapsmunten Bryghia. Je kan de gemeenschapsmunt ook aankopen. Met die munt kan je dan leuke dingen doen langs het traject. Elders een biertje kopen, bijvoorbeeld.”

Legends Tours organiseert al meer dan 6 jaar begeleide wandelingen en rondleidingen met gidsen in Brugge, Gent en Antwerpen. Zaakvoerder Simon Vandekerckhove lanceert binnenkort een app waarbij je smartphone of tablet je door Brugge gidst. Door geld uit te geven bij lokale handelaars, verdien je ‘gemeenschapsmunten’ die je dan weer elders kan uitgeven.

Terug naar inhoudstafel