5 tips over cybersecurity

Roland Maes is zaakvoerder bij Pentatec, een divisie van CRM uit Waregem. Pentatec is een specialist in corporate cybersecurity. Met een vijfstappenplan zorgt het team voor een veiliger onderneming. Roland Maes geeft hier alvast enkele tips om je bedrijfsgegevens veilig te stellen.

1. Kies een zin of lang woord als paswoord

De tijd van de moeilijke paswoorden, met minstens een hoofdletter, een leesteken, een cijfer en nog eens een ander teken, ligt achter ons. Gelukkig maar, want Ho*!vx1^h was niet makkelijk te onthouden. Blijkt bovendien dat een woord als ‘tafelboekaardbei’ nog eens veiliger is ook, gewoon door het aantal tekens. Je kan ook een hele zin opgeven, omdat die makkelijk is te onthouden maar zeer moeilijk te achterhalen. Het paswoord ‘ikvindhetergjammerdatdeopenbedrijvendagditjaarnietkandoorgaan’ zou bijvoorbeeld erg geschikt kunnen zijn.

2. Kies voor identificatie in 2 stappen, en voor een wachtwoordkluis

Nog veiliger voor je paswoord is de 2-factor-identificatie. “Dan moet je na het ingeven van je paswoord ook nog eens bevestigen via mail of SMS”, verduidelijkt Roland. Een aanrader is een wachtwoordkluis, waar je al je wachtwoorden kan bijhouden, een beetje zoals de wachtwoordmanager van Google. Het is dan wel goed om je kluis eveneens te beveiligen met een extra sterk wachtwoord, en ook daar gebruik te maken van de 2-factor-identificatie. Over het algemeen geldt voor wachtwoorden: verander ze regelmatig, zorg dat ze niet op elkaar lijken, en gebruik privé geen wachtwoorden die je op het werk gebruikt, en omgekeerd.

3. Probeer gevaarlijke links te identificeren

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit, waarbij wordt geprobeerd om via een valse mail je inloggegevens, creditcardgegevens en andere persoonlijke info te achterhalen. Het is dus erg belangrijk dat je niet zomaar klikt op iedere link, en dat je bij verdachte links of mails contact opneemt met IT. “Op het einde van de link, moet het laatste woord voor de extensie, .be of .com of .org, de echte bedrijfsnaam zijn. Dus ing.be, niet ing-bank.be of een dergelijke variante. Die laatste is bijna zeker een poging tot phishing”, aldus Bert. En nog een advies: open sowieso nooit bijlages in mails waar je niet om hebt gevraagd.

4. Full Disc Encryption voor de laptop

Nu de desktop steeds meer wordt vervangen door de laptop, is het erg belangrijk om met laptops nog veiliger om te gaan. “Eigenlijk is de beste optie full disc encryption”, weet Roland. “Met dat systeem worden al je gegevens gecodeerd, zodat ze onleesbaar zijn en dus onbruikbaar voor derden. Alle andere methodes zijn eigenlijk te omzeilen.” Microsoft heeft standaard een betrouwbaar systeem in de aanbieding dat voldoende bescherming biedt voor al je gegevens, BitLocker.

5. Surf via 4G en wantrouw USB-sticks

En nog een laatste dubbele tip voor de laptopgebruikers on the road. Als je veilig mobiel wil surfen, is een 4G-verbinding altijd beter dan een WIFI-verbinding, ook al is die beveiligd met een wachtwoord. Als je met je laptop geen directe 4G-verbinding kan maken, dan doe je het ook beter niet via een hotspot. Het veiligste is om je telefoon aan te sluiten op je laptop via een USB-kabel. Bijkomend voordeel is dat je telefoon ondertussen kan opladen. En nu we het toch over USB hebben, heeft Roland een extra tip in de aanbieding: “Sluit nooit zomaar een USB-stick aan op je laptop. Als je een USB krijgt van een externe partner, laat de stick dan altijd eerst controleren door je IT-afdeling.”