De praline komt per robot

Bij Roose gaan chocolade en automatisering hand in hand

Pralines kopen die door een robot uit een toonbank zijn geplukt, dat kan bij Roose’s Chocolate World in Brugge. Dankzij de ChocoMatic van Roose Automation, het bedrijf van Michiel en Pieterjan Roose, de zonen van Wim Roose Inge De Smet van Roose’s Chocolate World. De ChocoMatic bestaat ook in een versie op wieltjes, te huur om evenementen culinair op te fleuren. Ideaal voor pakweg een open bedrijvendag dus, al blijft het deze keer bij digitaal likkebaarden.

Low Cost Robot


Het verhaal van Roose Automation begon een jaar of 2 geleden, terwijl Pieterjan nog bezig was met zijn studies. “Wij zijn allebei al lang geïnteresseerd in alles wat met automatisatie en robotica heeft te maken”, vertelt zijn broer Michiel. “Wij zagen ergens een low cost robot van Duitse makelij, en we vroegen ons direct af wat we daar zelf mee zouden kunnen doen. Aangezien we zo ongeveer zijn opgegroeid in de chocoladewinkel van onze ouders, was het snel duidelijk dat we iets wilden doen met chocolade of pralines.”

ChocoMatic


Zo ontwikkelden de broers de ChocoMatic, een geautomatiseerde pralinetoonbank. Het eerste exemplaar staat in de winkel in Brugge. Klanten kunnen er zo rustig hun eigen pralinedoosje samenstellen. De robot werkt met cameraherkenning, en vindt zo de juiste pralines. De ChocoMatic kan bestuurd worden via een touchscreen, maar ook via de eigen smartphone. Wie de QR-code scant, komt op de website van de winkel terecht en kan zo de robot besturen. Via de smartphone kunnen klanten bijvoorbeeld ook van thuis een doos samenstellen, en die later ophalen in de winkel, of laten bezorgen.

Variaties


Er bestaan verschillende versies van de ChocoMatic, zodat die ook buiten de winkel gebruikt kan worden. Er is naast het prototype uit de winkel ook een industriële versie die iets sneller is, en er is een versie op wieltjes die gebruikt kan worden op evenementen. Net voor het coronavirus het publieke leven gedeeltelijk lam legde, was er ook al interesse van andere partners, zoals musea. De ChocoMatic zou voor hen een extra attractie kunnen betekenen in bijvoorbeeld inkomhallen en wachtruimtes. Zo kunnen musea met veel buitenlandse bezoekers op een originele manier een echt Belgisch product aanbieden.

ChoCoBot


Ondertussen zijn Michiel en Pieterjan al volop bezig aan de ontwikkeling van een volgende versie, de ChoCoBot. Dat is een robot die geen externe beveiliging nodig heeft, waardoor hij gemakkelijk tussen de mensen kan opereren. Met de ChoCoBot moet het mogelijk zijn om voor een levend publiek van vloeibare chocolade een praline te maken, en die vervolgens aan de kijkers te presenteren. “We hebben het al eens getest”, vertelt Michiel, “dus we weten dat het lukt. De ChoCoBot mag aangeraakt worden. We weten dat hij niet stukgaat bij een duwtje. Bij een gewone robot is dat een te groot risico.” De ChoCoBot is ook speciaal gemaakt voor kmo’s, om er . Met de ChoCoBot kunnen kleine producties worden gedraaid, en kan erg flexibel worden gewerkt.

Wie is Roose Automation?

Roose Automation is het jonge bedrijf van Michiel en Pieterjan Roose. Aanvankelijk deed het alleen de verhuis van machines en het onderhoud van machines, maar al snel werd het aanbod uitgebreid naar automatiseringsprojecten. Gezien hun achtergrond werken de broers nu vooral aan robots voor chocoladebedrijven, maar het systeem kan ook worden toegepast voor andere voedingsbedrijven, of andere producten. Roose Automation maakt machines en robots op maat, zoals de likrolmachine. Vormen waar een laag cacaoboter of restanten op aanwezig zijn, worden door verwarmde likrollen afgeschraapt. De likrollen worden constant schoongemaakt, zodat alle vormen proper de machine verlaten. Aangezien Roose Automation niet alleen werkt met traditionele robots, maar zich ook specialiseert in low vost robots, is het een geschikte partner voor zelfstandige ondernemers en kmo’s.