Wat je moet weten over Internet of Things

Internet of Things is eigenlijk een verzamelnaam voor alle technologie die de fysieke en virtuele wereld aan elkaar koppelt. “Alles wat leeft en beweegt kan worden gemeten. Die data worden via het internet doorgestuurd om gebruikt te worden”, legt Alexander Vanwynsberghe van Aptus ons uit.

VOORBEELD


“Een praktisch voorbeeld van Internet of Things (IOT) is een sensor in een parkeerplaats. Die voelt via een magnetisch veld of er een auto staat, en hoe lang. Die info wordt naar de buitenwereld gestuurd, bijvoorbeeld een app om parkeerplaatsen te zoeken, of een infobord. Het is zo’n systeem dat wordt gebruikt bij Shop&Go door Parko in Kortrijk.”

PROBLEEM


“IOT moet altijd worden ingezet om een probleem op te lossen, anders is het gewoon duur speelgoed. IOT moet zaken eenvoudiger maken, of sneller, het moet iets bijbrengen, de return is zeer belangrijk.”

COMBINEREN


“Soms kunnen data verkregen door IOT alleen waarde hebben door ze te combineren met andere data. Neem nu een luchtkwaliteitsmeter. Je krijgt cijfers, maar zijn die goed of slecht? Dat kan je alleen weten als je ze combineert met andere data, zoals die van verkeersmetingen. Dat kunnen nieuwe data zijn, maar ook bestaande data of statistieken.”

GOEDKOOP?


“Iemand heeft de mythe verspreid dat IOT goedkoop is. Dat is helaas niet zo. De sensor van 1 euro is nog niet uitgevonden, en het zal nog wel een hele tijd duren voor die er is. De technologie en de hardware die nodig zijn voor IOT kunnen behoorlijk duur zijn, dus je moet soms rekening houden met een behoorlijke investering.”

GEEN I VOOR NODIG


“Het internet is belangrijk, maar is eigenlijk niet de hoofdzaak, zelfs niet voor IOT. De data die je bijvoorbeeld genereert in een fabriekshal, kan je ook via een lokaal netwerk versturen. Zie het als Network of Things: NOT. Bovendien moet je er rekening mee houden dat het internet het helaas wel eens laat afweten. Dan moet je er wel voor zorgen dat de verzamelde data ergens worden opgeslagen, tot het internet weer functioneert.”

ALLES KAN


“Er bestaat heel veel technologie, dus het excuus ‘dat bestaat niet voor mij’ is niet geldig. De truc is om slim te zoeken, en slim te combineren. Want als de technologie om jouw probleem op te lossen nog niet bestaat, dan kan die wellicht wel worden gebouwd door 2 andere technologieën aan elkaar te koppelen. Dat is de fijne uitdaging om te starten met IOT.”